Jaka metoda waszym zdaniem jest najlepsza na leczenie alkoholizmu? Dużo czytałam już informacji oraz artykułów naukowych na ten temat. Z tego co już wiem, to jest to choroba psychiczna i jest ogólnie niewyleczalna. Mozna jednak zachować abstynencje i istnieje na to kilka sposobów. Na przykład detoks, psychoterapia oraz leczenie farmakologiczne za pomocą wszycia esperalu, zastrzyków alkoholowych lub doustnych tabletek Anticol.
Byłam w przychodni Disulmed https://esperal.wroclaw.pl/ na konsultacji żeby się doradzić z lekarzem. Najpierw wykonałam podstawowe badania medyczne. Podczas wywiadu lekarskiego powiedział że nie potrzebuje detoksu, ponieważ jestem w stanie powstrzymać się od alkoholu przez 48 godzin. A więc muszę przyjść na zabieg zaszycia alkoholowego a po zabiegu rozpocząć kurs psychoterapii. To jest moje własne doświadczenie. Leczenie takiej choroby powinno być indywidualnie dobrane. Dziele się swoim doświadczeniem, żeby pokazać, że nie ma w tym nic złego. Jest to najzwyklejsza choroba, jak każda inna i trzeba dbać o swoje zdrowie.
Spodobało mi się nastawienie lekarzy we Wrocławiu oraz ich profesjonalizm. Jestem im bardzo wdzięczna za to, że uświadomili mi wiele rzeczy i pomogli w walce z nałogiem. Jeżeli macie chorobę alkoholową lub ktoś w waszego najbliższego otoczenia jest uzależniony - nie da się tego pozbyć bez kompleksowego leczenia. Warto o tym wiedzieć.